مرتبط با ماده 52 قانون مالیات بر ارزش افزوده
با موضوع : ابلاغ دادنامه شماره 612-619 مورخ 4/9/1392 هیات عمومی دیوان عدالت اداری در رابطه با بخشنامه شماره 54409 مورخ 26/5/1388
به پیوست تصویر دادنامه شماره 612-619 مورخ 04/09/1392 هیات عمومی دیوان عدالت اداری مبنی بر عدم مغایرت بخشنامه شماره 54409 مورخ 26/05/1388 سازمان امور مالیاتی کشور با قوانین و مقررات.جهت اطلاع و اقدام لازم ارسال می گردد.
ضمنا با توجه به مفاد رای صادره در خصوص بند یک بخشنامه مزبور و به منظور وحدت رویه نکات ذیل را یادآور می شود:
1- نظر به اینکه به موجب رای مذکور فعالیت در محدوده مناطق آزاد و ویژه تجاری- صنعتی با اقامت اشخاص در مناطق مذکور ملازمه داشته و این اقامت منصرف از اقامت موضوع ماده 590 قانون تجارت اعلام شده است. بنابراین کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که در مناطق یاد شده با اخذ مجوز از مراجع ذی صلاح به فعالیت مبادرت می نمایند.مقیم محسوب می گردند و بنا به مراتب مذکور و مطابق با ماده 13 قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری- صنعتی جمهوری اسلامی ایران مصوب 7/6/1372 و اصلاحات بعدی آن و فراز پایانی ماده"4" قانون تشکیل و اداره مناطق ویژه اقتصادی جمهوری اسلامی ایران مصوب 11/03/1384 و حکم ماده 52 قانون مالیات بر ارزش افزوده. فعالیت های دارای مجوز از مراجع ذی صلاح در مناطق یاد شده.مشمول پرداخت مالیات و عوارض موضوع قانون مالیات بر ارزش افزوده نخواهند بود.
2- با توجه به قوانین و مقررات مناطق آزاد تجاری-صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی. مرجع ذی صلاح صدور مجوز فعالیت برای فعالان اقتصادی حسب مورد.سازمان مسئول مناطق ذیربط خواهد بود. بنابراین شرط عدم شمول مالیات و عوارض ارزش افزوده نسبت به عرضه کالا و ارائه خدمات توسط فعالان اقتصادی در مناطق مذکور داشتن مجوز فعالیت از مراجع ذی صلاح (طبق نمونه پیوست). متضمن درج نوع فعالیت در آن بوده و تاریخ صدور مجوز ملاک عمل خواهد بود. لکن در مواردی که مجوز فعالیت قبلا صادر گردیده. مجوز صادره از تاریخ لازم الاجرا شدن این بخشنامه(تاریخ صدور رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری)مبنای عدم شمول مالیات و عوارض خواهد بود.
بند (2) اصلاحی بر اساس بخشنامه شماره 6/94/200 مورخ 1394/01/26
به شرح ذیل جایگزین میگردد:
با توجه به قوانین و مقررات مناطق آزاد تجاری صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی. مرجع ذیصلاح صدور مجوز فعالیت برای فعالان اقتصادی حسب مورد. سازمان مسئول مناطق ذیربط خواهد بود. بنابراین شرط عدم شمول مالیات و عوارض ارزش افزوده نسبت به عرضه کالا و ارائه خدمات توسط
فعالان اقتصادی در مناطق مذکور داشتن مجوز فعالیت از سازمان مسئول مناطق آزاد و ویژه حسب مورد خواهد بود. بنابراین کلیه مجوزهای صادره توسط سازمان مناطق از تاریخ صدور با رعایت تاریخ
لازم الاجرا شدن قانون مالیات بر ارزش افزوده(1/7/1387) مناط اعتبار خواهد بود. بدیهی است مجوزهای صادره پس از تاریخ بخشنامه صدرالاشاره (5/3/1393) میبایست مطابق نمونه پیوست بخشنامه صدرالاشاره اعلام شده از سوی سازمان امور مالیاتی کشور باشد.
خاطر نشان میسازد در مورد پروندههایی که به موجب مقررات قانونی. قابل طرح در مراجع دادرسی از جمله هیاتهای حل اختلاف مالیاتی موضوع قانون مالیات بر ارزش افزوده میباشد. نمایندگان هیات های مذکور موظفند با رعایت مفاد این بخشنامه و لحاظ نمودن واقعیت امر اصدار رای نمایند.
3- عدم شمول مالیات و عوارض مستلزم دریافت"مجوز فعالیت".تحت همین عنوان خواهد بود و شامل عناوین تاییدیه و یا گواهی انجام فعالیت و سایر عناوین مشابه نمی باشد.
4- از آنجائیکه به موجب ماده 8 قانون مالیات بر ارزش افزوده. اشخاصی که به عرضه کالا و ارائه خدمات و واردات و صادرات آنها مبادرت می نمایند به عنوان مودی شناخته شده و مشمول مقررات قانون مالیات بر ارزش افزوده می باشند. لذا مادامی که اشخاص مقیم مناطق مذکور. کالا یا خدمت مشمول مالیات و عوارض را از مودیان مشمول و ثبت نام شده واقع در قلمرو گمرکی(خارج از مناطق یاد شده) خریداری نمایند. مکلف به پرداخت مالیات و عوارض مطالبه شده از سوی آنان خواهند بود.
مسئولیت حسن اجرای این بخشنامه بر عهده مدیران کل محترم امور مالیاتی خواهد بود.
علی عسکری
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور