مرتبط با ماده 157 قانون مالیات های مستقیم
با موضوع : دستورالعمل در خصوص مودیان درخواست کننده طرح پرونده در 251 مکرر
دبیرخانه هیات موضوع ماده 251 مکرر
نظر به ضرورت ساماندهی و تنظیم امور و تسریع در رسیدگی به امور مودیان محترم مالیاتی و به منظور رفع مشکلات موجود و نیل به اهداف مورد نظر مقنن مقرر می دارد ضوابط مشروحه ذیل به موقع اجراء گذارده شود:
1- وفق نص صریح ماده 251 مکرر. فقط تقاضای مودیانی قابل بررسی جهت طرح در هیات مذکور می باشد که اولا ادعای غیر عادلانه بودن مالیات مستند به مدارک و دلایل کافی بوده. و ثانیا پرونده ذیربط در مرجع دیگری قابل طرح نباشد فرایند دادرسی مالیاتی به تفصیل در قانون مالیاتها پیش بینی شده است و ضروری است:
اولا: مواردی به هیات 251 ارجاع گردد که کلیه مراحل قانونی مندرج در قانون مالیاتی را در همان مسیر قانونی طی کرده و قطعیت یافته باشند.
ثانیا: پس از قطعیت یافتن آن مودی هنوز نسبت به رای نهایی معترض بوده و الزاما برای اعتراض خود دلیل و مدرک قابل ارایه داشته باشد.
بدین لحاظ. دبیرخانه هیات ماده 251 در مواردی که مالیات مورد شکایت به قطعیت نرسیده و یا به سبب موضوع شکایت قابل طرح در مراجع مالیاتی دیگری است. مودی را راهنمایی و پرونده امر را در هر مرحله که باشد مختومه نماید.
2- در مواردی که شکوائیه های واصله مربوط به مودیان مالیاتی است که مطابق مواد 238و 239 و نیز تبصره 5 ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم نسبت به مالیات متعلق توافق یا تمکین نموده اند و یا در مواردی که پس از صدور رای مراجع مالیاتی موضوع مواد 216.37. تبصره ماده 157و 251 آن قانون معترض می باشند می بایست ضمن ارائه دلایل و مدارکی که با معاذیر موجه در مراحل قبلی قابل ارائه و یا دسترس نبوده. تقاضای رسیدگی نمایند.
3- به منظور ارائه تقاضا و اعتراض به حکم قطعی مالیاتی. مودیان محترم باید فرم پیوست را تکمیل و مدارک و مستندات خود را به آن منضم نموده و به آن دبیرخانه تسلیم نمایند.
4- دبیرخانه 251 مکرر موظف است شکایت واصله را ثبت و در صورتی که ضمائم و اسناد ارائه شده کامل نباشد مراتب را در اسرع وقت. و حداکثر ظرف دو هفته از تاریخ ثبت جهت رفع نقص به مودی اعلام دارد.
5- دبیرخانه. شکوائیه های واصله را مورد بررسی قرارداده و با استعلام از سازمان امور مالیاتی و اخذ اطلاعات اولیه از حوزه مالیاتی مربوط. نسبت به تهیه یک خلاصه گزارش از پرونده در قالب فرم پیوست اقدام و برای اتخاذ تصمیم در خصوص ارجاع یا عدم ارجاع پرونده به هیات موضوع ماده 251 مکرر به دفتر اینجانب منعکس می نماید.
بدیهی است در مواردی که مستندات کافی ارائه نمی گردد و یا فرم مذکور تکمیل و ارائه نمی شود. موضوع را بلا اقدام تلقی و مختومه نماید.
6- مواردی که بنا بر شواهد و قراین موجود. قابل ارجاع به هیات ماده 251 تشخیص داده شود به هیات سه نفره ای متشکل از سه نفر ازاعضای ثابت یا مامور خدمت در دبیرخانه و یا حسب مورد به سه نفر افرادی که به نام تعیین می شوند. ارجاع داده می شود تا رسیدگی و نسبت به صدور حکم اقدام نمایند.
7- هیات سه نفره منتخب. برای بررسی شکایت واصله. اسناد و مدارک لازم را از سازمان امور مالیاتی استعلام و در صورت نیاز نسبت به دعوت از مسئولین مربوط در حوزه مالیاتی ذیربط جهت بررسی موضوع و ارائه توضیحات حضوری و عنداللزوم از طریق قرار کارشناسی اقدام می نمایند. سازمان امور مالیاتی و حوزه های مربوط موظفند نسبت به ارائه اسناد و مدارک مورد نیاز هیات. با حفظ اصول و ضوابط لازم به منظور حفظ اسناد و مدارک و جلوگیری از فقدان آنها از جمله از طریق لاک و مهر نمودن پرونده های ارسالی و با حسب مورد تهیه و ارسال کپی مصدق اسناد. در اسرع وقت اقدام نمایند.
8- هیات سه نفره پس از بررسی های لازم نسبت به تهیه و صدور حکم نهایی اقدام و دبیرخانه نیز بلافاصله حکم نهایی را از طریق سازمان امور مالیاتی به مراجع ذیربط و همچنین به مودی یا وکیل وی ابلاغ می نماید.
9- هر چند دقت در رسیدگی و انجام کلیه اقدامات حرفه ای به منظور پاسخگویی صحیح و قانونی همیشه مدنظر است لیکن اعضای هیات توجه داشته باشند سرعت در انجام کار و صدور رای در حداقل زمان مناسب نیز ملاک کیفی کار به شمار می رود.
10- دبیرخانه هر دو ماه یکبار گزارشی از عملکرد هیات ها را تهیه و برای اینجانب ارسال می نماید . این گزارش حاوی تعدادی شکایات واصله و تعداد ارجاع شده به تفکیک موضوع طبق فرم مربوطه. تعداد احکام صادره و تعداد پرونده در حال رسیدگی در هیات ها. و نتیجه احکام صادره( رفع تعرض. تعدیل. رد شکایت) و مشخصات حوزه مالیاتی مربوط به هر پرونده خواهد بود.
داوددانش جعفری